Home > Ciekawostki > Kolendra: odkryj moc niezwykłej przyprawy

Kolendra: odkryj moc niezwykłej przyprawy

Ta przyprawa ma wyjątkowe właściwości, a sięganie po nią może pomóc nam nie tylko w urozmaiceniu swej diety, ale i w podniesieniu jej wartości odżywczej. Co warto wiedzieć na temat kolendry? Dlaczego warto z niej korzystać?

Kolendra w pigułce

Kolendra to popularna roślina przyprawowa, pochodząca z rodziny selerowatych. Choć sławę zdobyła ona głównie jako dodatek do egzotycznych potraw, miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej również znają wiele ciekawych możliwości jej wykorzystania. Zarówno liście, jak i nasiona kolendry, mają ogromną wartość i ciekawy smak, a regularne korzystanie z ich mocy może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Co warto o tym wiedzieć?

Jaka moc drzemie w kolendrze?

Liście kolendry są nie tylko popularną przyprawą, ale i jednym z tych produktów, z których chętnie korzystają miłośnicy medycyny naturalnej. Nic w tym dziwnego. W liściach tej rośliny można znaleźć wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak witaminy z grupy B, witamina A oraz C. Nie brak tu również minerałów, przy czym liście kolendry świetnie sprawdzają się jako źródło: żelaza, potasu, cynku oraz wapnia. Dieta, w której liście kolendry będą się pojawiały regularnie, może pomóc nam w utrzymaniu w dobrym stanie układu krążenia. Wiadomo też, że przyprawa ta może nas uchronić przed licznymi problemami związanymi z cholesterolem, a przede wszystkim z jego zbyt wysokim stężeniem. A jak działają jej nasiona? W ziarnach tej rośliny można znaleźć wiele cennych związków organicznych, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych. Dzięki tym składnikom, ziarna kolendry są nie tylko wartościową przyprawą, ale i naturalnym lekiem na wzdęcia.

Jak korzystać z kolendry w swej kuchni?

Orientalny smak oraz wyrazisty aromat to cechy, którymi kolendra urzekła miłośników kuchni orientalnej. Jak można z niej korzystać w kuchni polskiej? Ziarna kolendry świetnie sprawdzają się jako dodatek do pierników oraz słodkich potraw. Kolendra świetnie sprawdza się też z daniami na bazie ryżu, sałatkami oraz rybami. Przyprawa ta może być z powodzeniem stosowana jako dodatek do dań mięsnych oraz do tych, w których pojawiają się rośliny strączkowe. Świeże liście tej rośliny przyprawowej będą rewelacyjnym dodatkiem do zup, które dzięki kolendrze nabiorą wyjątkowego charakteru.

Leave a Reply