W okresie jesienno-zimowym nasz organizm szczególnie narażony jest na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych wywołujących grypę czy przeziębienie. W większości przypadków choroby te wywoływane są przez wirusy, rzadziej przez bakterie. Różnią się one przebiegiem, jak i nasileniem objawów. Grypa jest chorobą bardziej niebezpieczną, która może nieść za sobą powikłania takie jak zapalenie oskrzeli czy płuc. Przeziębienie ma z reguły przebieg lżejszy i mniej niebezpieczny dla organizmu.
Choroby te są bardzo powszechne. Ciężko jest się przed nimi uchronić, gdyż przenoszą się drogą kropelkową. Powszechnie mówi się, że szczególny wpływ na zachorowanie ma ekspozycja na niską temperaturę i wyziębienie ciała. Nie jest to do końca prawdziwe stwierdzenie, gdyż choroby te wywoływane są przez drobnoustroje chorobotwórcze, którymi można się zarazić poprzez przeniesienie do nosa czy oczu.
Główną przyczyną wzrostu zachorowań właśnie w okresie jesienno-zimowym jest długie przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach wraz z osobami zarażonymi. Dlatego też najłatwiej dochodzi do zarażenia w środkach transportu publicznego, pracy czy szkole, gdzie nie jest możliwe uniknięcie osób już zarażonych.
Aby uodpornić organizm na ataki drobnoustrojów powinno się przede wszystkim dbać o wypoczynek w postaci snu, jak również odpowiednie odżywianie się. Organizm do walki z zarazkami potrzebuje energii. Najlepiej dostarczyć ją już w ciągu godziny od wstania z łóżka w postaci śniadania bogatego w węglowodany, białka i witaminy.
Pozytywnie na zmniejszenie ilości zachorowań wpływa cynk. Powszechnie stosowana witamina C może skrócić czas trwania choroby, jednak nie zmniejszy ryzyka zachorowania. Warto pamiętać również o unikaniu przebywania wśród osób zarażonych, co niestety jest bardzo trudne, gdyż choroby te występują pod postacią sezonowych epidemii.
Nie da się być całkowicie odpornym na wszelkie choroby, nawet stosując się do wszelkich zaleceń lekarzy, dietetyków czy naukowców. Jednak prowadzenie odpowiedniego trybu życia, dbanie o higienę, częste mycie dłoni, jak również należyta dieta mogą być pomocne w szybszym zwalczaniu infekcji oraz chorowaniu znacznie rzadziej.