Home > Dieta > Dlaczego warto pić ocet wiśniowy?

Dlaczego warto pić ocet wiśniowy?

Wiśnie zawierają bardzo wiele witamin, a także minerałów, które przyczyniają się do prawidłowej pracy organizmu. Wiśnie to bogactwo takich witamin jak: A, E, K, C, PP, ale również minerałów: magnezu, cynku, żelaza, sodu, fosforu oraz potasu. Wiśnie są bogate także w kwas foliowy oraz antyoksydanty. Te z kolei spowalniają procesy starzenia, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu, a także zmniejszają stres oksydacyjny. Wiśnie posiadają także melatoninę, która jest przeciwutleniaczem odpowiadającym za szybką regenerację ciała. Melatonina gwarantuje także spokojny sen. Dlatego zaleca się spożywanie octu wiśniowego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby w ten sposób wzmocnić swój organizm.

Właściwości octu wiśniowego

Jednocześnie ocet wiśniowy ma bardzo dobroczynne działanie na układ krążenia. Najczęściej jednak ocet z wiśni ceniony jest za wysoką zawartość potasu. Wystąpienie niedoboru tego składnika w organizmie mogłoby mieć poważne konsekwencje, powodując między innymi drganie powiek, mięśni, bolesne skurcze, a także wysoką podatność na przeziębienie oraz osłabienie. Potas umożliwia także usuwanie nadmiaru wody z organizmu, pomaga pozbyć się kaszlu, obrzęków czy też łzawienia oczu. Ocet wiśniowy może wpływać bardzo pozytywnie na reakcję metaboliczną organizmu. Należy zaznaczyć, że kwas octowy odgrywa bardzo istotną rolę w zakresie przemiany tłuszczu oraz węglowodanów. Reguluje także poziom glukozy, hemoglobiny oraz aminokwasów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, niszcząc mikroorganizmy.

Niezastąpiony ocet wiśniowy

Ocet wiśniowy można wykorzystywać w kuchni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, na przykład sałatki z rukoli, świeżego szpinaku lub roszponki. Doskonale komponuje się także z wędzonymi mięsami i rybami. Bardzo często wykorzystywany jest w daniach orientalnych, np. jako zamiennik octu ryżowego. Wyśmienicie smakuje z wędzonym serem, gorzką czekoladą, lecz także deserami oraz migdałami. Można łączyć go z takimi przyprawami jak tymianek, anyż, mięta, czarny pieprz oraz cynamon. Ze względu na delikatny, lekko kwaskowy smak ocet wiśniowy może zastępować sok z limonki, na przykład w drinkach lub w herbacie. Doskonale smakuje także z wodą gazowaną, listkiem mięty wraz z syropem cukrowym.

Ocet wiśniowy doskonale wpływa także na florę bakteryjną i na stan jelit. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy ocet wiśniowy może zmniejszać ryzyko udaru mózgu, cukrzycy oraz chorób serca. Produkt ten skutecznie obniża poziom cukru we krwi, tym samym polecany jest zwłaszcza cukrzykom oraz osobom na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Ocet wiśniowy można wykorzystać także pomocniczo w zakresie leczenia przeziębienia czy grypy. Bardzo często octy wzbogacane są o składniki ziołowe, przez co ich smak jest jeszcze bardziej intensywny. Ważne jest jednak właściwie przechowywanie octu wiśniowego, aby nie doszło do utraty jego właściwości. Najlepiej zatem trzymać go w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w lodówce.

Leave a Reply