Home > Dieta > Czy warto zrezygnować z węglowodanów?

Czy warto zrezygnować z węglowodanów?

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest spożywanie węglowodanów, tłuszczów i białek. Niektórzy zalecają stosowanie diety eliminującej jeden z tych makroskładników. Może to spowodować pogorszenie stanu zdrowia, a powrót do starych nawyków żywieniowych spowoduje, że szybko odzyskasz utraconą wagę. Dowiedz się, co oznacza wyeliminowanie węglowodanów z diety!

Jaką rolę odgrywają węglowodany w organizmie?

Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one klasyfikowane jako:

  • Są łatwo przyswajalne, co oznacza, że mogą przedostać się do krwiobiegu i pełnić wiele ważnych funkcji. Dostarczają energii dla komórek i układu nerwowego. Mięśnie i wątroba magazynują dostępne węglowodany. Zapasy te są wykorzystywane przez organizm podczas wysiłku fizycznego i intelektualnego.
  • Niewchłanialne – jest to błonnik pokarmowy. Regulują pracę układu trawiennego i pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. Spożywanie węglowodanów niewchłanialnych zapewnia uczucie sytości.

Jakie są konsekwencje niedoboru węglowodanów?

Diety niskowęglowodanowe, takie jak dieta Atkinsa czy dieta ketogeniczna, są bardzo popularne. Spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów może mieć negatywny wpływ na samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jakie są zagrożenia dla zdrowia osób, które zrezygnowały z węglowodanów?

  • Problemy z pamięcią i osłabienie koncentracji to oznaki, że mózg i układ nerwowy nie mają wystarczającej ilości „paliwa”, by funkcjonować z pełnym potencjałem.
  • Nawet po umiarkowanym wysiłku fizycznym można odczuwać zmęczenie. Jest to spowodowane drastycznym spadkiem ilości przyjmowanej energii.
  • Zbyt niski poziom cukru we krwi może powodować uporczywe, nawracające bóle głowy, a nawet migreny.
  • Zaparcia, problemy z przemianą materii – węglowodany zawarte w błonniku regulują pracę jelit.
  • Jest to nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z ust.

Chcesz schudnąć, ale nie narażać swojego zdrowia? Nie rezygnuj z węglowodanów!

Nie chodzi o to, by z dietetycznych produktów spożywczych usuwać niezbędne składniki odżywcze. Dotyczy to również węglowodanów. Skup się na zdrowych węglowodanach. Węglowodany złożone to dobry wybór, ponieważ powoli uwalniają energię i dają uczucie sytości. Należą do nich:

  • Warzywa i rośliny strączkowe, tj. rośliny strączkowe, fasola, groch i bób.
  • Produkty pełnoziarniste to otręby, ciemny makaron i płatki owsiane, a także pieczywo razowe i pełnoziarniste.
  • Kasze.
  • Węglowodany proste obejmują laktozę występującą w mleku i fruktozę z owoców.

Zrównoważona dieta to taka, która dostarcza odpowiednich składników odżywczych, witamin i minerałów. Unikanie węglowodanów może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, kondycji, nastroju i wyglądu ciała.

Leave a Reply